4 uitdagingen voor jeugdopleidingen in het amateurvoetbal


Wat zijn de grootste uitdagingen waar jeugdopleidingen in het amateurvoetbal mee worstelen? In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er een aantal gemeenschappelijke uitdagingen zijn waar clubs die een sterke jeugdopleiding aan het ontwikkelen zijn, mee te maken krijgen. Dit zijn de positie van het 2e elftal, een verdieping van het voetbaltechnisch beleid, de interne scouting en digitale systemen.
 
1. Positie 2e elftal
Het blijkt lastig spelers in de leeftijdscategorie 19 t/m 23 jaar te behouden voor een club wanneer zij nog onvoldoende aansluiting ervaren bij het 1e elftal. Dit zijn echter wel spelers die de club wil behouden, omdat ze potentie hebben op termijn voor het 1e elftal uit te komen. Veel clubs worstelen daarom met de 
rol van het 2e elftal. De beste spelers breng je direct, anderen hebben tijd nodig om te rijpen voordat ze de stap kunnen zetten naar het eerste. Tegelijkertijd wordt het 1e elftal ook gebruikt voor spelers die niet aan spelen toekomen bij het 1e. Dit vraagt de nodige kwaliteit en flexibiliteit van de technische staf van het 1e elftal. 
 
2. Verdieping voetbaltechnisch beleid
Clubs zoeken naar een verdieping van het voetbaltechnisch beleid. De ervaring leert dat het technisch kader hier onvoldoende aan toe komt door gebrek aan tijd. Het technisch kader is vaak parttime of op vrijwillige basis in dienst. Daarnaast vragen uitvoerende werkzaamheden veel tijd, wat ervoor zorgt dat er minder over het voetbaltechnisch beleid gesproken wordt.
 
3. Interne scouting
Interne scouting, ook wel teamindeling- en selectiebeleid, vraagt veel aandacht van clubs. Om duidelijkheid te verschaffen naar spelers en ouders besteden clubs veel aandacht aan de organisatie en procedure. Echter blijven duidelijke inhoudelijke beoordelingscriteria vaak afwezig. Veel clubs zijn opzoek naar een verbinding tussen het voetbaltechnisch beleid en de beoordelingscriteria voor het teamindeling- en selectiebeleid.
 
4. Digitale systemen
Clubs worstelen met de inzet van digitale hulpmiddelen, zoals een spelervolgsysteem. Veel clubs besteden tijd en middelen bij het implementeren van dergelijke systemen, waarbij het gebruik na een periode weer afneemt. De ervaring leert dat het tijd vraagt van het technisch kader en het doel om hier gebruik van te maken onduidelijk blijkt. De relevantie om van een spelervolgsysteem gebruik te maken lijkt dan niet aanwezig wat ervoor zorgt dat er inconsequent gebruik van wordt gemaakt.

De Stand van het Land
Bent u benieuwd naar best practices voor jeugdopleidingen? Volg dan onze blog: in de komende week zullen we deze publiceren. Bent u benieuwd naar succesfactoren? Zie onze blog "succesfactoren". Deze informatie is te vinden in de Stand van het Land, het seizoensoverzicht van het Kwaliteit & Performance Programma. In de Stand van het Land worden 22 clubs gepresenteerd die het Kwaliteit & Performance Programma hebben doorlopen. Het doel van het Kwaliteit & Performance is om clubs te ondersteunen bij het verbeteren van hun jeugdopleidingen. De stand van het land is hier te downloaden.

Interesse?
Heeft u ook interesse in deelname aan het Kwaliteit & Performance Programma? Neem dan contact op voor een oriƫnterend gesprek met Nick Veenbrink, nveenbrink@nmcbright.nl, 06-28316328.