5 tips voor een succesvol Kwaliteit & Performance Programma


Inmiddels wordt het Kwaliteit & Performance Programma voor het tweede seizoen uitgevoerd in het amateurvoetbal in samenwerking met de KNVB. Het programma biedt clubs de mogelijkheid hun jeugdopleiding kritisch door te lichten waarna adviezen volgen over het verbeteren van de jeugdopleiding. Het is een uitstekende gelegenheid om een ontwikkelproces binnen je club op gang te brengen. In dit artikel geven wij je 5 tips over hoe je het programma succesvol kunt inzetten binnen jouw club. 
 
Tip 1: Weet wat je wilt bereiken
Het is belangrijk dat je als club weet wat je wilt bereiken met deelname aan het programma. Door dit eerst met elkaar te bespreken, creëer je duidelijkheid over het doel. Ga je voor het behalen van de status of wil je een ontwikkelproces op gang brengen? De onderstaande uitspraken illustreren de meest voorkomende redenen die clubs geven om deel te nemen aan het kwaliteitsprogramma.

 

  • “We willen ons harde werk van de afgelopen seizoenen beloond zien met het behalen van een status”;
  • "We willen inhoudelijk advies over het ontwikkelen van het voetbaltechnisch jeugdbeleid";
  • "We willen een ontwikkelproces binnen de club op gang brengen om onze ambities te realiseren";
  • "We willen onze jeugdopleiding extern laten doorlichten en vergelijken met andere jeugdopleidingen".

 

Tip 2. Stel een projectgroep samen 
Zodra het doel is bepaald, is het belangrijk om een projectgroep samen te stellen. Selecteer hiervoor mensen die ook na het programma hun verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het verbeteren van de jeugdopleiding. Ons advies is daarbij de projectgroep te laten bestaan uit 4 of 5 hoofdrolspelers. Gedurende het programma worden zijdelings andere mensen betrokken voor bepaalde thema’s zoals scouting of video-analyse. Door de projectgroep klein te houden wordt de voortgang en snelheid van het proces bewaakt. En door het zijdelings betrekken van mensen maak je mensen deelgenoot van het proces, waardoor de adviezen breed gedragen worden binnen de club.  
 
Tip 3: Wees open over hoe je club er voor staat
Je haalt het maximale uit het programma bij volledige transparantie. Wees daarom open over hoe je club er voor staat. Alleen dan sluiten de conclusies en aanbevelingen volledig aan op de praktijk van de club. En daar ben je natuurijk het meest mee geholpen. 
 
Tip 4: Communiceer!
Belangrijk is om tijdens alle stappen van het proces te blijven communiceren. Je kunt niet iedereen bij het programma betrekken, maar je kunt wel iedereen er over informeren. Communiceer welke stappen je onderneemt om de jeugdopleiding te verbeteren. Je zult zien dat daar met enthouasiasme op wordt gereageerd. Manieren om dit te delen zijn natuurlijk de website, social media of een nieuwsbrief, maar het kan ook goed zijn om bijeenkomsten te gebruiken om iedereen te informeren.
 
Tip 5: Plan een follow-up bijeenkomst
De conclusies en aanbevelingen ontvang je samengevat in een rapport. Geef de projectgroep voldoende tijd om het rapport te lezen en plan een follow-up bijeenkomst waar je met elkaar bespreekt welke adviezen je het eerst gaat implementeren. Heb daarbij geduld en pak niet te veel zaken tegelijk op. Belangrijk is consequent en concreet te zijn in de acties die je uitvoert. Stel een planning op waarin je de acties, de verantwoordelijke personen en de evaluatiemomenten opneemt. Dit zorgt dat de adviezen verwerkt worden in een concreet plan om de jeugdopleiding stap voor stap te verbeteren. 
 
Tot slot
Als dit ontwikkelproces interessant is voor jouw club, dan kun je contact opnemen met Nick Veenbrink op 06-28316328. Voor alle clubs die al in het ontwikkelproces zitten; veel succes! We weten zeker dat het een boost zal geven aan je jeugdopleiding.