Kwaliteit en Performance Programma een goed spiegelmoment


De KNVB en NMC Bright hebben met het Kwaliteit & Performance programma een krachtige nieuwe kwaliteitsimpuls gelanceerd voor betaald voetbalorganisaties en amateurverenigingen. Het programma richt zich op het doorlichten en ontwikkelen van jeugdopleidingen, waarbij clubs een certificaat kunnen behalen. Door de jeugdopleiding te toetsen op minimale kwaliteitseisen worden sterke en verbeterpunten in beeld gebracht.

Lokale onderscheiding
Ook VV Hooglanderveen doorliep het programma. “Onze club is in tien jaar tijd flink gegroeid. We zijn van 350 naar ruim 1500 leden gegaan. De jeugdopleiding is centraal blijven staan. We willen hierin doorgroeien en eigen jongens afleveren aan het eerste elftal, dat inmiddels in de tweede klasse actief is. Meedoen met het programma zagen wij als een goed spiegelmoment. Een objectieve en kritische blik kon ons wellicht verder helpen. Bovendien is het behalen van een certificaat natuurlijk een mooie waardering”, legt Tondeur de deelname van VV Hooglanderveen uit.

Het bestuurslid zette in eerste instantie in op het regionale certificaat. “Maar daarvoor moeten we onder andere met onze jeugdteams op divisieniveau spelen en enkele leerlijnen binnen de jeugdopleiding verankeren. Zover zijn we nog niet. Voor nu zijn we heel trots met onze lokale onderscheiding.” Het K&P-programma leverde veel bruikbare informatie op. “De KNVB en NMC Bright adviseerden ons om door de hele club heen volgens dezelfde filosofie te trainen en te spelen en dit door te ontwikkelen. Ook het opzetten van initiatieven rondom het vergroten van betrokkenheid van ouders was een goed punt. Daarnaast hebben we nog duidelijkere handvatten gekregen voor het scouten van spelers en zijn we begonnen met het spelervolgsysteem.”

Contact
Tondeur houdt regelmatig contact met de KNVB en NMC Bright. “Af en toe komt er iemand langs om te bespreken hoe we er nu voor staan. Daarnaast gaan we elk jaar naar het congres van het K&P-programma. Het is fijn en nuttig om kennis op dit vlak uit te wisselen en ervaringen te delen.”

De jeugdopleiding van VV Hooglanderveen zit nog altijd in de lift. “Het is lastig om exact aan te geven welke impact het het K&P-programma heeft, maar duidelijk is dat we grote stappen maken. We spelen onder andere met de U19 en U17 in de hoofdklasse en merken dat trainers graag voor onze club aan de slag gaan. Sowieso hebben we meer grip gekregen op de punten als de scouting en de betrokkenheid van ouders. Ik heb veel vertrouwen dat we richting 2020 alsnog het regionale certificaat behalen.”


Bron: KNVB Assist