Waar blinkt de jeugdopleiding van Be Quick 1887 in uit?


Be Quick 1887 ontving in het seizoen 2015/'16 de Rinus Michels Award voor beste amateurjeugdopleiding van Nederland. In dit artikel worden drie factoren besproken waarin Be Quick 1887 uitblinkt: de kwaliteit van het technisch kader, het handelingsprofiel voor spelers en de nadruk op individuele ontwikkeling. Deze factoren zijn gebleken uit de deelname van Be Quick 1877 aan het Kwaliteit & Performance Programma. Mede dankzij deze factoren staat Be Quick 1877 al jaren hoog op de ranglijst van jeugdopleidingen in het amateurvoetbal.

Technisch kader
Be Quick 1887 heeft aan de start van de huidige beleidstermijn de kwaliteit van technisch kader als speerpunt benoemt. In een tijdsbestek van enkele seizoenen is het Be Quick 1887 gelukt jong, ambitieus en geschoold kader aan zich te binden. Er is een cultuur ontstaan waarbij trainers open staan voor beoordeling en feedback van collega-trainers. Dit leidt niet alleen tot prestatiegerichte cultuur waarbij men constant op zoek is naar verbetering, het zorgt er tevens voor dat trainers kennis en vaardigheden bundelen bij het (verder) ontwikkelen van leerlijnen. Het bestuur noemt dit, samen met het uitbreiden van het aantal trainingsmomenten van twee naar drie keer per week, als een van de belangrijkste succesfactoren van de jeugdopleiding.

Handelingsprofiel
De uitwerking van een voetbaltechnische leerlijn is vertaald in een handelingsprofiel voor spelers. In het profiel staan handelingen beschreven voor vier rollen die spelers in het veld aannemen: aanvaller, mede-aanvaller, verdediger en mede-verdediger. Per leeftijdscategorie en periode staan bepaalde rollen en bijbehorende handelingen centraal die spelers wordt aangeleerd. De handelingen worden zoveel mogelijk aangeleerd met behulp van wedstrijdechte trainingsvormen.

Individuele ontwikkeling
Het handelingsprofiel wordt niet alleen vertaald in een voetbaltechnische leerlijn, maar is tevens leidraad voor het stimuleren van de individuele ontwikkeling van spelers. Met behulp van IKSO (Ik Kies en Stuur mijn Ontwikkeling) wordt het handelingsprofiel geplaatst in een online-omgeving. Spelers krijgen elke periode een uitnodiging om zichzelf te beoordelen op de handelingen die centraal staan. De beoordeling van spelers wordt getoetst aan de beoordeling van de trainer/coach, wat gezamenlijk input vormt voor een voortgangsgesprek. Deze werkwijze sluit aan bij de visie om spelers zelfsturend op te leiden. Vervolgens krijgt de assistent-trainer bij selectieteams de taak om spelers op individuele ontwikkelpunten te begeleiden en verbeteren. Zo wordt de individuele ontwikkeling van spelers niet alleen door middel van voortgangsgesprekken gestimuleerd, maar ook op het veld.

De Stand van het Land
Bent u benieuwd naar andere best practices? Volg dan onze blog: in de komende week zullen we deze publiceren. Bent u benieuwd naar de uitdagingen en succesfactoren van de jeugdopleidingen die hebben deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma? Zie onze blog "uitdagingen" en onze blog "succesfactoren". Deze informatie is te vinden in de Stand van het Land, het seizoensoverzicht van het K&P Programma. In de Stand van het Land worden de 22 clubs gepresenteerd die het Kwaliteit & Performance Programma hebben doorlopen. Het doel van het Kwaliteit & Performance is om clubs te ondersteunen bij het verbeteren van hun jeugdopleidingen. De stand van het land is hier te downloaden.

Interesse?
Heeft u ook interesse in deelname aan het Kwaliteit & Performance Programma? Neem dan contact op voor een oriƫnterend gesprek met Nick Veenbrink, nveenbrink@nmcbright.nl, 06-28316328.