Hoe de Engelse FA de weg omhoog terug vond


Na de dramatische kwalificatiereeks van het Nederlands elftal voor het EK2016 in Frankrijk is het een interessante vraag hoe andere voetballanden die zwak presteerden met hun nationale ploeg de weg omhoog weer hebben gevonden. Hoe heeft bijvoorbeeld de Engelse FA dat gedaan? En wat kunnen we van hen leren?

Engeland
Engeland heeft met haar nationale team in de afgelopen 10 jaar weinig tot niets gepresteerd. Maar als we naar de kwalificatiereeks van Engeland kijken en die vergelijken met Nederland dan komt er duidelijk verschil naar voren. Daar waar Engeland 10 wedstrijden op rij heeft gewonnen, heeft Nederland slechts 13 punten uit 10 wedstrijden behaald. De prestaties van Engeland zitten sinds 1,5 jaar in een opgaande lijn terwijl de prestaties van Nederland allen maar minder lijken te worden. Hoe komt het dat Engeland de weg omhoog gevonden heeft?

Een heldere missie
Na jarenlang aanmodderen heeft de FA het roer in 2012 drastisch omgegooid. De FA heeft een heldere missie geformuleerd, denkt aan lange termijn successen en realiseert zich dat er eerst een fundament moet worden gelegd voordat er gebouwd kan worden. Het EK 2016, het WK 2018 en het EK 2020, ze komen allemaal te vroeg. Het Engelse nationale team wil het WK 2022 winnen. Dat is de  missie. En dat steken ze niet onder stoelen of banken.

FA

De mensen
Vervolgens heeft de FA een team samengesteld van mensen die de missie moeten gaan realiseren. Om te beginnen is in 2012 Dan Ashworth aangesteld als technisch directeur. Onder zijn leiding  moet Engeland het hoogste podium bereiken. Hij krijgt daar 10 jaar de tijd voor.

Profiel
De Engelse voetbalbond koos niet voor een grote naam met een indrukwekkende voetbalachtergrond. Ashworth was een gemiddelde profspeler, die na z’n voetbalcarrière in het onderwijs werkte en uiteindelijk technisch directeur werd van West Bromwich Albon, een middenmoter in de Premier League. De FA heeft gekozen voor iemand die strategisch, beleidsmatig en politiek sterk is. Iemand die een brede visie kan ontwikkelen voor het Engelse voetbal; van het amateurvoetbal tot de Premier League.

England DNA
Het fundament, van de door Ashworth beschreven visie, ligt in een herkenbaar ‘England DNA’: een visie hoe de FA een nieuwe generatie spelers wil ontwikkelen zonder de identiteit van het Engelse voetbal te verliezen.  Ashworth wordt daarin geholpen door Dave Reddin die in 2014 bij de FA is komen werken als head of performance services. Opmerkelijk feit: Reddin heeft geen voetbalachtergrond en wordt door insiders gezien als een man met sterke invloed op het huidige beleid. 

Leren van andere sporten
De FA wil leren van andere sporten. Reddin, betrokken bij de successen van het nationale rugby team op het WK in 2003 en in 2012 op de Olympische Spelen, is de luis in de pels van de FA. Hij breekt het vizier van de FA open door talloze vragen te stellen. “Waarom weten spelers pas vlak voor de wedstrijd wie er in de basis staan?” “Waarom geven we spelers niet meer verantwoordelijkheid in het analyseren van de wedstrijd?” Ook veegt hij de vloer aan met de opmerking ‘’maar voetbal is heel anders”. Voor hem gaat het in elke topprestatie om details. Alles moet perfect zijn. En dat is in voetbal niet anders dan bij rugby.

Organisatie
Naast Ashworth en Reddin zijn meer nieuwe mensen in de staf aangesteld. Ook functietitels zijn aangepast. Performance is daarbij het toverwoord. Naast de bondscoach (Roy Hodgson) en zijn coaching staf (waaronder Gerry Neville) is er een team waarin o.a. plaats is voor een ‘head of performance analysis and insight’, een ‘head of physical performance and nutrition’, een ‘head of performance medicine’ en een ‘head of talent identification’. Tevens is er de bekende sportpsycholoog Steve Peters toegevoegd aan het team.

Ambitie
De ambitie spat eraf. Een nieuwe missie, nieuwe mensen, een nieuwe organisatie en open blik naar andere sporten. Engeland wil weer ‘leading’ worden in de mondiale voetbalwereld. Een positie die ze in potentie moeten kunnen waarmaken. De recente successen duiden erop dat ze de juiste koers aan het varen zijn.


Wouter Kuperus
Senior Consultant NMC Bright